SKOLYOZ

Eylül 13, 2021

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, ilk tespit edildiği yaşa göre infatil (üç yaşına kadar),juvenil (3 yaşından ergenliğe kadar) veya adolesan (ergenlikten erişkinliğe kadar) olarak tanımlanan üç boyutlu bir omurga deformitesidir.

Vakaların %80’e yakın kısmı ergenlik döneminde tespit edilir. Kadınlarda görülme oranı ise erkeklere göre daha fazladır.

Vakaların büyük çoğunluğu genetik faktörlere bağlıdır. Yani bir aile hastalığıdır. Ailede skolyozlu birey varsa , kişinin çocuklarında veya torunlarında skolyoz görülme oranı büyük ölçüde artar. Skolyoza sebep olan ikincil faktörler ise dış etmenler, nörolojik hastalıklar , metabolik ve  diğer hastalıklardır.

Skolyozlu bireylerde her zaman ağrı görülmez. Fakat açıda ilerleme oldukça bel ve sırt ağrıları yavaş yavaş  kendini göstermeye başlar.

Düz bir omurgaya sahip olmak yaşadığımız teknoloji çağında pek de mümkün değil. Toplumun çok büyük bir kısmında az bir açı ile de olsa omurgada eğrilik görülme olasılığı oldukça yüksektir. Fakat bunun bir problem teşkil etmesi veya skolyoz olarak görülmesi için açının 10 derece ve üstü olması gerekmektedir.

TEDAVİ

Tedavide amaç , yaş ve dış faktörleri de işin içine katarak açıyı olabildiği en minimal seviyeye indirmek ve o seviyeden sonra korumaktır.

Skolyoz tedavisinde kemik gelişimi sonlandığında , yılda bir veya iki yılda bir şeklinde kontroller halinde izlenmeye başlandığında tedavinin sonuna gelinmiştir.

 

Skolyoz - Vikipedi                                            Skolyoz Tanısı ve Ameliyata Hazırlık • Doç. Dr. Mehmet Nuri ERDEM

Posted in Güncel Yazılar by Hazal Kırmacı